Zastosowanie taśm w piekarnictwie – wstęp:
Odporne na oleje i tłuszcze, o różnorodnej strukturze umożliwiającej transport lepkich ciast i możliwość pracy w różnych temperaturach – to cechy, którymi charakteryzują się taśmy transportujące w piekarnictwie. Mało która piekarnie może sobie bez nich poradzić.
Taśmy transportujące – czym są?
Obecnie niemal w każdej gałęzi przemysłu – czy to lekkiego, czy ciężkiego – wykorzystywane są taśmy transportujące. Skutecznie usprawniają proces produkcyjny oraz pozwalają na odciążenie pracowników. Działają długotrwale i bezawaryjnie, gdy są prawidłowo dobrane. Gwarantują nie tylko bezproblemową lokację produktów, ale również inne czynności, jak między innymi chłodzenie czy szlifowanie. Praca taśm produkcyjnych jest stosunkowo cicha. Dodatkowo można je eksploatować w różnych warunkach – wyróżniają się wytrzymałością i odpornością na ścieranie.
W piekarni ani rusz bez taśmy
Trudno wyobrazić sobie działanie piekarni bez taśm transportujących. Na rynku dostępne są taśmy usprawniające proces produkcji na wszystkich etapach – od wyrabiania ciasta, po jego transport na przenośnikach z rolkami nożowymi, następnie wypiekanie w tunelach, aż po przenośniki odkładające. To znaczne ułatwienie. Dodatkowo taśmy transportowe stosowane w piekarnictwie są bezpieczne dla żywności, przepuszczają powietrze, odporne na temperaturę ciągłą 140°C (chwilowo do 220°C).
Zastosowanie taśm w piekarnictwie – podsumowanie:
Do istotnych cech charakterystycznych można jeszcze zaliczyć odporność na wilgoć, oleje, smary. Należy również wyróżnić wyjątkową strukturę, która umożliwia nieprzywieranie ciasta do powierzchni taśmy, co znacznie ułatwia transport lepkich ciast. Nie ma problemów z bezpośrednim kontaktem z mąką, cukrem, olejem, ciastami, herbatnikami, czekoladą, ciastem niewypieczonym, herbatą, kawą, emulsjami czy polepszaczami.